Hurry up !

Wednesday, February 6, 2013

Pulut Kuning Kari Ayam

Assalamualaikum

hai peepss your!!! bila bckp pasal pulut kuning ni.. saya memang hantu..pulut..kalau kt tempat kenduri kawen ke org btunang ke..xkisah lh kenduri ape..yg ada org buat pulut..memang saya lah no1..terbeliak biji mata nk mntak mkn kt diorang.. memang sedap ooo..

ni tgh xsabauu ni nak mkn..tggal bape minggu lagi..adik ipar nak kawen..kompon lah ada pulut nati..hihihihiu
orite nak story lah.. sebab suka saya kena belajar buat...
so..ada lah..lepas..lepas..dan lepas.. saya ada buat ni..belajar dgn cik google..hew..hew..hew

meh tgok.. cam ner buat nie..

ni masa tgh mgukus

tapi nak bg tau.. memula kena basuh beras pulut ni banyak kali tau.. sampai dia betul2 bersih..airnya jernih..lau tak..pulut cepat basi..petua org tua nih.. pahtu rendam dgn pewarna.letak asam keping .n tambah kunyit sikit..nk aura bau wangi kunyit tu.. pahtu kukus

nak buat pulut ni kena kukus 2x..
1st step tu.. kita kukus separa masah jer.. n then wak kua..gaul dlm santan..
masa ni lah buh garam,gula sesedap rasa.. ini cara saya ni tau.. hihihi.. cara  si chef comot..

pahtu kukus lagi sekali yer..

masa nk masak tu..balik2 kn pulut tu ..

n then..dh masak buat kua.. mampatkn pulut tu cam gini
+
+
+
+
+
+


dah siap..hidangkn dengan kari ayam or rendang..

seeddaaappp!


selamat mncuba...semua..

P/s: kali pertama buat macam xbest sgt..hihi tggu buat yg seterusnya pulak..