Hurry up !

Friday, February 15, 2013

Menu semalam Sup Tulang & Paprik Ayam

Assalamualaikum..

makan..makan..& makan.. keje masak jer skg.. pahtu mkn..pahtu kembang..hahahaha salah siapa???
nk story pasal menu semalam..
saya ada masak sup tulang & paprik ayam.. hasil tangkapan kt NSK.. ptg kelmarin dulu..

okey ni rupa sup tulang saya



nak masak ni make sure kena rebus dulu.. kena rebus
 lama2 tau lau tak nt.. mau tcabut gigi Khairi nk mkn ni..hahahaha.. xpasal asben nyer nama yg kua.. coz org duk menaip dia duk sibok nk bgurau..  (*_^)

cara masak ni yg paling simple dr saya hahaha..

memula saya rebus geng2 tulang ni..waktu mlm lg..
esoknya masa nk start masak lunch.. sambung lagi.. n then nmpak cam dh ok.. saya masuk jer
sup bunjut tu..pahtu potong halia sikit masukkan jer.. letak skali garam,perasa,secukupnya.urmm 1 kpg asam keping.. orait dah..

okeiis..kacau hgga sebati.. pahtu jgn lupa tumis bawang higga garing..campak jer dlm periuk tu..xpon.. lau nk guna bawang goreng segera bole gak.. tp saya suka yg cara saya..hew..hew.. ni resepi ringkas saya..

***petua*** nak suh daging cepat empuk..or daging senang tarik dr tulang tu.. masa rebus letak sudu besi dlm periuk skali..

orait nyum..nyum..

masakan yg ke-2 paprik ayam..

teng..teng..teng..


nak masak ni yg penting mesti ada daun limau purut & serai lau tak..paprik xmenjadi..

1st nk masak ni..isi ayam yg di potong kecik2 tu saya goreng dulu...bkn goreng garing pn..sedang2 jer..
pahtu toskan..lau garing xsedap..coz rasa dia xmenyerap..

pahtu..start tumis bwg merah,bwg putih,halia yg tlah di tumbuk...tumis hgga naik bau..n then masukkan cili boh or cili giling..ikut suka nk byk or sikit..nk pedas or biasa2.. sesudah tu.. masukkn lh.. serai & daun limau purut..pahtu tambahkn sedikit sos tiram,kicap manis,..last skali masukkn sayur spt. kacang pjg,putik jagung,bunga kobis,tomato.. n garam serta perasa secukup rasa...

ok..siap..

menu tambahan..telur dadar + sambal kicap 

sesedap rasa woooii..

sambal kicap hanya letak kicap manis dlm mgkuk pahtu.. potong bwg merah n cili jer..

##saya punya cara pasti lain dgn anda punya cara###

Abaikan.. janji sedap di makan..

horeyyy...!!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.